MENU
ZWIŃ MENU

Kuleczki włoskie z cukinii

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

40 dag cukinii
20 dag łagodnego żółtego sera
20 dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia

Przyrządzanie

Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce bez obierania. Przełożyć na sitko, posolić i osączać przez 20 minut. Potem przepłukać i wycisnąć. Rozdrobnić bułkę i na tarce zetrzeć ser. Wymieszać wszystko, dodając jajka i oregano, posolić, posypać pieprzem.

Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki lub bułki tartej. Uformować kuleczki wielkości orzecha.

Podgrzać oliwę na patelni, włożyć kuleczki. Usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

Podawać jako przystawkę z sałatą lub jako drugie danie z makaronem i sosem pomidorowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli

Najprostsza surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody

Dynia marynowana 1

Forma potrawy: Przetwory

2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków

Egerska surówka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki

250–300 g cukinii (najlepiej młode, nie dłuższe niż 20–25 cm)
3–4 pomidory
1–2 strąki zielonej papryki

Zaprawa:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1–2 ząbki czosnku, sól