MENU
ZWIŃ MENU

Krewetki piratów z grilla

Składniki

1 opakowanie dużych krewetek, mrożonych (250 g) 
1 posiekana cebula 
1 posiekana zielona papryka 
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 
1 papryczka chilli, drobno posiekana 
1 puszka pomidorów pelati pokrojonych w kosteczkę 
2 łyżki przecieru pomidorowego+ 2 łyżki wody mineralnej 
tymianek, zielona natka pietruszki

Przyrządzanie

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę; dodaj seler, papryke, a na końcu pomidory oraz "rozcieńczony" koncentrat. Podduś kilka minut.
 
W międzyczasie rozgrzej patelnię grillową lub grill w piekarniku; wrzuc rozmrożone krewetki, lekko smarując oliwą i posypując tymiankiem oraz solą.
 
Na talerz wylej sos; na nim rozłóż zrumienione krewetki; posyp pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Krewetki z imbirem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla

15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco

Krewetki z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

jedno opakowanie krewetek wypatroszonych (im większe tym lepsze)
pęczek naci z pietruszki 
czosnek 
oliwa z oliwek

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

800 g filetów z makreli lub halibuta
200 g krewetek

Marynata:
100 ml sosu sojowego
50 ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania

Sałatka z krewetek i ananasów

Forma potrawy: Sałatki

ilość wg. smaku:
krewetki
ananas z puszki
majonez
śmietana
sos tabasco
pieprz, sól