Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
30 dag nasion soi
20 dag ugotowanych ziemniaków
2 jaja
cebula
2 dag tłuszczu
sól, pieprz
szklanka tartej bułki
6 dag smalcu lub oleju
Soję umyć, zalać przegotowaną, a następnie ostudzoną wodą i pozostawić na około 10-12 godz. Potem dodać jeszcze wody i ugotować.
Miękką soję osączyć z wody, zemleć w maszynce razem z ugotowanymi ziemniakami.
Do masy dodać jajka, podsmażoną pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku, oraz pół szklanki tartej bułki.
Masę wyrobić, podzielić na 10 jednakowej wielkości porcji, uformować owalne kotlety, obtoczyć w tartej bułce.
Smażyć z obu stron.
Ziemniaki, Soja, Bułka tarta, Jajka, Olej, Smalec, Cebula, Sól kuchenna, Pieprz
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany
Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze
Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól