MENU
ZWIŃ MENU

Konfitury z dyni

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1,5 kg dyni
1 kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 kieliszek araku lub wódki

Przyrządzanie

Dynię umyć, oczyścić z ze skóry i miękiszu z pestkami, pokroić w kostkę lub wydrążyć kuleczki.

Zagotować wodę i zanurzyć w niej na sicie przygotowaną dynię, wyjąć i zanurzyć w zimnej wodzie. Skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Przygotować syrop z cukru i wody i wrzucić do niego partiami dynię.

Zamieszać i utrzymywać w stanie wrzenia przez 10 min, po czym odstawić. Gotowanie powtórzyć na drugi dzień do chwili, aż kawałki dyni staną się przejrzyste (nie rozgotować).

Gorące konfitury przełożyć do słoików do pełna i zamknąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwory

1 kg wiśni
1 kg cukru

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwory

50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód

Dynia w kieszonce

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje

4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta