MENU
ZWIŃ MENU

Kokosowa ze szparagami

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

250 g zielonych szparagów
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka curry w proszku
2 łyżeczki mąki
600 ml bulionu warzywnego
400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
czarny pieprz
sól
sok z limonki
4 gałązki kolendry

Przyrządzanie

Szparagi dokładnie umyć i obrać na 1/3 długości licząc od dołu. Końce odkroić. Pędy gotować około 5 minut w osolonej wodzie. Gotować ułożone płasko w szerokim rondlu lub powiązane w pęczki i ustawione pionowo w odpowiednio wysokim garnku.

Po ugotowaniu szparagi przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.

Papryką umyć, pokroić w ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili umyć, oczyścić i drobno pokroić.

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i chili, wszystko poddusić. Oprószyć curry i mąką, wymieszać. Następnie cienką strużką wlewać bulionm stale mieszając. Potem wlać mleczko kokosowe.

Zupę gotować na wolnym ogniu około 5 minut, stale mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Natkę kolendry opłukać i osuszyć, listki oderwać od gałązek. Kilka listków odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Do zupy dodać szparagi, paprykę i posiekaną kolendrę, krótko podgrzać.

Zupę wlać na talerze, udekorować kolendrą, zupę podawać bezzwłocznie.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Ciasta

 
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
masa kokosowa:
 
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych
 
 

Zupa dyniowo-kokosowa

Forma potrawy: Zupy

1 duża cebula
1 mała ostra papryczka
650 g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido)
2 ziemniaki
2 łyżeczki świeżego imbiru
600 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
curry, sól
pieprz

Omlet serowy ze szparagami

Forma potrawy: Śniadania

1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru

Zapiekanka ze szparagami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki