MENU
ZWIŃ MENU

Knedle ze śliwkami lub morelami

Formy potrawy: Ciasta, Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól

Przyrządzanie

Kartofle obrać, ugotować i przestudzić, następnie przepuścić przez maszynkę.

Dodać masło, jajka, sól i tyle mąki, ile wchłoną kartofle - powstała masa powinna
mieć konsystencję ciasta.

Śliwki (lib morele) umyć, osuszyć ściereczką, wyjąć pestki, a na ich miejsce włożyć cukier z cynamonem.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i kroić na kwadraty o boku 8 cm. Na
każdym kwadracie położyć 1 śliwkę i formować okrągłe knedle.

Gotować porcjami w osolonej, wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować ostroznie cedzakową łyżką.

Przyrumienić na maśle tartą bułkę. Obtoczyć w niej knedle. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami na grysiku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

ok. 40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
 

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
 
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

Schab pieczony z morelami

Forma potrawy: Dania główne

800 g schabu bez kości
80 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350 g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia