MENU
ZWIŃ MENU

Knedle z truskawkami

Formy potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
 
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru

Przyrządzanie

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki.
 
Najpierw należy przesiać mąkę na stolnicę.
 
Dodać do tego jajko, stopione masło, szczyptę soli, zalać wodą.
 
Zagnieść wolne ciasto, tak jak na pierogi.
 
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać okrągłe placuszki, do środka włożyć jedną truskawkę. Zlepiać dokładnie brzegi formując kulki.
 
Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, w szerokim rondlu. Zamieszać, przykryć.
 
Kiedy knedle już się zagotują, odkryć i gotować jeszcze przez jakieś 2-3 minuty.
 
Knedle wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem ze zrumienioną bułką tartą.
 
Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami lub morelami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól

Knedle ze śliwkami na grysiku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

ok. 40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
 

Mizeria z truskawkami

Forma potrawy: Sałatki

2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier

Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta

Forma potrawy: Zupy

30 dag truskawek
25 dag wiśni
15 dag cukru