MENU
ZWIŃ MENU

Kiełbasa w piwie

Składniki

50 dag kiełbasy białej
pół litra piwa jasnego
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do zup

Do podania:
ziemniaki,
surówka

Przyrządzanie

Piwo zagotować, włożyć do niego kiełbasę w całości, ząbek czosnku i grubo pokrojoną cebulę. Gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Następnie przykryć i odstawić na pół godziny.

Mąkę zasmażyć z masłem, dodać do tego przetartą przez sito cebulę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, przyprawę do zup i zalać piwem.

Kiełbasę pokroić w grube plastry, zalać sosem piwnym.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Białe kiełbaski z grilla

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla

kiełbasa biała parzona 6 sztuk
papryka chili w proszku
chrzan tarty

Pomidorowe oczka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

wędlina/kiełbasa
pomidor
ser żółty
chleb
masło

Kurczak w miodzie i piwie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól

Do podania:
ryż
lub ziemniaki

Kiełbasa po cygańsku

Forma potrawy: Dania główne

1/2 kg kiełbasy
100 g boczku
1 paczka (125 g) puree ziemniaczanego
750 g żółtego sera
1 papryka
1 cebula
sól
papryka w proszku