MENU
ZWIŃ MENU

Kawa po ormiańsku

Forma potrawy: Napoje, potrawa wegetariańska

Składniki

2 łyżeczki zmielonej kawy
cukier
spirytus

Przyrządzanie

Do naczynia wsypać kawę, zalać zimną wodą, wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, po czym odstawić.

Ogrzewanie powtórzyć 2 razy, następnie odstawić i przykryć.

Na dno szklanki wsypać łyżeczkę cukru i wlać połowę łyżeczki spirytusu.

Podpalić zapałką - płonący alkohol stopi cukier na karmel - wtedy wlać do szklanki bardzo gorącą kawę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kawa ananasowa

Forma potrawy: Napoje

5 dag kawy naturalnej
400 ml wody
50 ml soku ananasowego
8 dag ananasa z puszki
4 żółtka
120 ml śmietanki kremowej
2 dag cukru

Kawa bananowa

Forma potrawy: Napoje

750 ml świeżo zaparzonej w ekspresie kawy
60 ml likieru Creme de Bananas
60 ml likieru Creme de Cacao
2 łyżki soku z cytryny
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki

Kawa po angielsku

Forma potrawy: Napoje

2 łyżki zmielonej kawy
łyżeczka miodu
cynamon
bita śmietanka
 

Placek z płatków owsianych i konfitur poziomkowych

Forma potrawy: Ciasta

20 dag płatków owsianych
2 szklanki mleka
15 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 jajka
1/4 kostki margaryny
proszek do pieczenia
30 dag konfitur poziomkowych
tłuszcz, tarta bułka do formy
kawa