MENU
ZWIŃ MENU

Kasza jaglana z rodzynkami

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny

Przyrządzanie

Najpierw zagotować mleko w proporcji pół na pół z wodą.
 
Kaszę wypłukać we wrzącej wodzie, osączyć, włożyć do wrzątku, zamieszać, ugotować, ostudzić.
 
Żółtka utrzeć razem z cukrem, wymieszać z kaszą i wymytymi rodzynkami.
 
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z kaszą i sokiem z cytryny. Wyłożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką naczynia, wygładzić powierzchnię i polać stopionym masłem, zapiec.
 
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza jaglana z bobem

Forma potrawy: Dania główne

30 dkg kaszy jaglanej
szklanka mleka
sól
szklanka bobu
1 cebula
1 strąk papryki
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka orzechów archidowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz

Ciasto z kaszy

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

kasza jaglana - jedna paczka
bakalie - dość dużo
miód
kilka jajek
pełne mleko lub słodka śmietana
przyprawy korzenne

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
 

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana