MENU
ZWIŃ MENU

Karaibska zupa krem z dyni

Forma potrawy: Zupy

Składniki

2 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz

Przyrządzanie

Dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek zetrzeć. W garnku do zupy poddusić cebulę. Gdy stanie się szklista, dodać dynię, czosnek, przyprawy, pastę curry i bulion.

Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 50 min na małym ogniu, aż do rozgotowania się dyni.

Zdjąć zupę z ognia, zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa-krem z cukinii

Forma potrawy: Zupy

4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej

Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe

Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika

Forma potrawy: Zupy

1,2 kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30 g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30 g masła
30 kwiatów ogórecznika

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupy

2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku

Egzotyczna zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

2 kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy