MENU
ZWIŃ MENU

Kanapki zimowe cojemy

Formy potrawy: Kolacje, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

chleb pełnoziarnisty
masło
ser żółty
majonez
świeża "nowa" cebula

Przyrządzanie

W zależności od apetytu i ilości osób - ukroić kilka kromek chleba, posmarować dobrym masłem.

Następnie położyć na to plastry żółtego sera i rozsmarować na nich dość grubą warstwę majonezu (polecam kielecki), najlepiej tak aby przykrywał całą kromkę i ser.

Z cebuli wykroić plastry - jeden na każdką kromkę, po czym pokroić je na drobną kostkę. Posypać kromki cebulą. Smacznego.

Majonez dobrze wiąże cebulę, tak że przy konsumpcji nie spada ona z chleba, oraz powoduje że jej smak nie jest zbyt ostry.

Spożywanie świeżej cebuli w okresie zimowym sprzyja odporności organizmu na choroby i przeziębienia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kanapki duńskie z tatarem

Forma potrawy: Śniadania

10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
 

Kanapki z twarogiem i dżemem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Kanapki z krewetkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku

Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz