MENU
ZWIŃ MENU

Kalafiory w zalewie pomidorowej

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

60 dag kalafiora
sól
cukier do smaku
2-3 szkl. przecieru pomidorowego
 

Przyrządzanie

 
Kalafiora podzielić na różyczki i gotować je przez 5 - 6 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru do smaku. Odcedzić.
 
Słoiki napełnić w 1/3 przecierem pomidorowym uprzednio doprawionym solą i cukrem do smaku do niego włożyć różyczki kalafiora, jeżeli trzeba - uzupełnić przecierem, kalafior powinien być przykryty przecierem.
 
Pasteryzować przez 30 minut.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kalafiory pasteryzowane

Forma potrawy: Przetwory

 
kalafiory
kwasek cytrynowy
woda
 

Dip z buraka

Forma potrawy: Sosy

burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200 ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Sos fasolowy

Forma potrawy: Sosy

100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier