MENU
ZWIŃ MENU

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Składniki

1 kg kabaczków lub cukinii
150 g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350 g grzybów lub 300 g mięsa wieprzowego
80 g cebuli
60 g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20 g mąki
150 g śmietany
zielenina

Przyrządzanie

Kabaczki (cukinie) umyć, obrać, pokrajać w poprzek w krążki grubości 3 cm, wydrążyć nasiona, pozostawiając na dnie warstwę miękiszu jako podstawę każdego krążka. Oprószyć solą i pieprzem.

Ugotowany na sypko ryż lub kaszę wymieszać z uduszonymi z cebulą grzybami lub masą z mięsa, przyrządzoną jak na mielone kotlety, dodając jajo i przyprawy.

Kabaczki napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem płaskim rondlu, naczyniu żaroodpornym, brytfannie lub prodiżu, podlać niewielką ilością wody albo wywaru, dusić pod przykryciem lub piec w piekarniku, prodiżu.

Pod koniec duszenia zalać śmietaną rozmieszaną z mąką i jeszcze chwilę razem ogrzewać. Potrawę podawać posypaną siekaną zieleniną i kawałkami świeżych pomidorów.

Można również cukinie lub niezbyt duże kabaczki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i napełnić nadzieniem.

Podawać z sosem pomidorowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier

Cukinia (lub dynia/kabaczek) duszona z ziołami

Forma potrawy: Dania główne


1 kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
 
Do podania:
grzanki

Kabaczki lub cukinie zapiekane w sosie

Forma potrawy: Dania główne

od 1 do 1,5kg kabaczków lub cukinii
sól
cukier
1 szkl. rosołu (może być z kostki)
pół szklanki śmietany
czubata łyżka mąki
15 dag ostrego startego sera żółtego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
pieprz
curry
czerwona sproszkowana papryka
oliwa
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 

Cukinie faszerowane mięsem

Forma potrawy: Dania główne

4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz