MENU
ZWIŃ MENU

Jajecznica z zielonym groszkiem

Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 3

Składniki

30 dag zielonego groszku
4 łyżki masła
posiekana cebula
6 jaj
1/2 szklanki mleka
sól

Sos:
2 łyżki masła
szklanka śmietanki lub mleka
2 łyżki mąki
sól
utarty ser żółty

Przyrządzanie

Dwie łyżki masła rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką.

Wlać mleko, osolić, mieszając zagotować.

Po zagotowaniu zmniejszyć płomień, wsypać ser, mieszając podgrzewać do stopienia sera, trzymać w ciepłe.

W rondlu smażyć cebulę na rozgrzanym maśle aż do zeszklenia, wsypać zielony groszek, wlać łyżkę wody, dusić na małym ogniu, do czasu aż groszek zmieknie.

Ubić jaja z mlekiem, wlać do groszku, smażyć aż się zetną.

Przełożyć jajecznice na talerz i polać sosem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki

Marchwica mózgu (jajecznica z marchewką)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

Masło
Jajka ile chcesz
Marchewka ile chcesz
Pieprz
Cynamon
Opcjonalnie wanilia

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Dania główne

boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Dania główne

40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek