MENU
ZWIŃ MENU

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag mąki
8 dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5 dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant

Przyrządzanie

Mąkę, masło, jajko, cukier zagnieść, chłodzić 30 minut. 4 jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, 2 łyżkami calvadosu i oprószyć cukrem pudrem. Piec 8-10 minut, wystudzić.

Ciastem wylepić okrągłą formę. Piec 20-25 minut w temp. 200°C. Ciepłe ciasto posmarować 2 łyżkami dżemu jabłkowego, nałożyć biszkopt, posmarować go resztą dżemu. Na nim ułożyć zapieczone jabłka.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. 6 łyżek calvadosu podgrzać, dodać żelatynę, połączyć ze śmietaną. 4 łyżki śmietany przełożyć do szprycy.

Pozostałą śmietanę rozsmarować na cieście. Ostatnie jabłko pokroić w plasterki. Tort udekorować plasterkami jabłka, i odłożoną śmietaną w szprycy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich

Sos jabłkowy z curry

Forma potrawy: Sosy

3 jabłka
1 pudełko serka homogenizowanego
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka cukru
sól

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

Marchewka do smaku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

marchew
sok jabłkowy
kminek
sól