MENU
ZWIŃ MENU

Grzyby pasteryzowane

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby należy przebrać, oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w paski, następnie zalać małą ilością gorącej wody.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, poddusić, by były prawie miękkie. Napełnić przygotowanymi grzybami słoje, tak, by pozostało 4 cm od górnej krawędzi. Słoiki zamknąć, pasteryzować przez godzinę. Następnego dnia ponownie pasteryzować jedną godzinę.

Tak pasteryzowane grzyby można przyrządzać jak grzyby świeże. Po wyjęciu ze słoika można poddusić na tłuszczu z pokrojoną cebulą, albo ugotować z nich zupę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz

Kalafiory pasteryzowane

Forma potrawy: Przetwory

 
kalafiory
kwasek cytrynowy
woda
 

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwory

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki