MENU
ZWIŃ MENU

Gruszki z orzechami w cieście

Formy potrawy: Ciasta, Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
 
Niekoniecznie:
bita śmietana
 

Przyrządzanie

Należy wyrobić ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, ale nie całą, zostawić w łyżki stołowe. Do mąki dodać pokrojoną na kawałki margarynę, żółtka i cukier puder. Całość zagnieść i dodać niewielką szczyptę soli. Wyrabiając ciasto, co jakiś czas dosypywać odrobinę z odłożonej mąki. Kiedy będzie gotowe, wstawić na około 30-40 minut do lodówki.
 
Gruszki obrać, przeciąć na połowę i wyciąć gniazda nasienne.
 
Rodzynki sparzyć, zalać alkoholem i dodać orzechy włoskie rozdrobnione na kawałki.
 
Mieszać i włożyć do wydrążonych połówek gruszek, po czym połówki złożyć.
 
W międzyczasie ciasto wałkujemy i kroimy na tyle kwadratów ile mamy złożonych gruszek.
 
Każdy z owoców należy dokładnie owinąć ciastem.
 
Owinięte ciastem owoce ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną.
 
Zanim rozpocznie się pieczenie, ciasto lekko nakłuć.
 
Białko ubić i posmarowć nim gruszki.
 
Piec przez około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni C. piekarniku.
 
Dla żądnych dodatkowej słodyczy i kalorii, gruszki można podać z bitą śmietaną.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Desery

4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny

Gruszki w winnym syropie

Forma potrawy: Desery

3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
 
 

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sosy

mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250 ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu