MENU
ZWIŃ MENU

Gruszki z imbirem

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2 kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5 dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800 ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800 ml wody
50 dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej

Przyrządzanie

Obrane gruszki przepołowić na pół, wyciąć z nich gniazda nasienne. Imbir po obraniu pokroić na cienkie paski.

Przygotować zalewę. Do rondla wlać wodę i ocet, dodać skórkę z cytryny, imbir, cynamon, cukier oraz gałkę. Następnie mieszankę tą zagotować, po czym zestawić z ognia.

Połówki gruszek należy nafaszerować goździkami, następnie umieścić w zalewie, nakryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Owoce przełożyć do gorących słoików.

Zalewę należy gotować kolejne 15 minut po czym gorącą zalać gruszki w słoikach tak aby zalewa dokładnie wszystkie zakrywała.

Przed zamknięciem słoików, zakrętki należy przetrzeć od wewnątrz wódką lub spirytusem. Dokładnie zakręcić słoiki.

Pod kocem ostudzić.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Desery

4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny

Gruszkowo - imbirowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

6 gruszek
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatki


4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
 
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz

Gruszki w winnym syropie

Forma potrawy: Desery

3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)