MENU
ZWIŃ MENU

Gorące pikantne owoce

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)

Przyrządzanie

Do rondla włożyć zawartość obu puszek wraz z syropem. Dodać rodzynki i przyprawy, a potem przez około 10 minut ogrzewać, delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia.

Po zdjęciu z ognia wlać do owoców rum. Podawać jeszcze gorące (ze śmietanką).

Przed jedzeniem usunąć przyprawy korzenne.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

Napój truskawkowo-agrestowy

Forma potrawy: Napoje

30 dag truskawek
20 dag agrestu
15 dag cukru
około 2 1/2 szklanki wody

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki

Zupa wieloowocowa czysta

Forma potrawy: Zupy

30 dag truskawek
10 dag czarnych jagód
10 dag agrestu
10 dag malin
10 dag cukru
cukier waniliowy

Do podania:
grzanki lub kluseczki