MENU
ZWIŃ MENU

Fondue czekoladowe

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty

Przyrządzanie

Pokruszoną czekoladę mleczną - dobrej jakości - wrzucamy do garnka i podgrzewamy na przyrządzie do Fondue.

W międzyczasie dodajemy stopniowo śmietankę mieszając składniki ze sobą - doprowadzamy do roztopienia czekolady.
 
Gdy zawartość jest całkowicie płynna, na końcu dodajemy jeszcze odrobinę śmietanki oraz rumu. Po wymieszaniu fondue jest gotowe, spożywamy je maczając w nim owoce lub biszkopty.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Malibu

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

likier kokosowy malibu
mleko z puszki (skondensowane)
wiórki kokosowe i czekoladowe

Fondue serowe - niemieckie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

0,5 - cebuli
250 ml - jasnego lekkiego piwa
0,5 kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę

Sernik z budyniem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Czekoladowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

tabliczka startej czekolady
łyżka cukru
pół litra mleka
szklanka śmietany
wiórki czekoladowe