MENU
ZWIŃ MENU

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Przyrządzanie

Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek i luźnego miękiszu, pokroić na kawałki. Umyte jabłka pokroić, wymieszać z pokrojoną dynią i rozparować pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu przez 30 minut.

Przetrzeć, dodać cukier i przyprawy i dalej podgrzewać, aż nieco zgęstnieje.

Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Desery

500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwory

500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)

Dżem z jabłek i ananasów

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego