MENU
ZWIŃ MENU

Delicja bananowa

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

4 banany
8 łyżek dżemu lub konfitury malinowej
850g custard z puszki (słodki sos budyniowy)
drobno posiekane orzechy (do przybrania)

Przyrządzanie

Banany pokroić na plasterki, ułożyć w 4 kokilkach lub w jednym, większym naczyniu żaroodpornym.

Pokryć równomiernie dżemem.

W małym rondelku podgrzać custard, nie dopuszczając do zagotowania !

Przygotowane banany polać gorącym sosem i posypać orzechami.

Deser podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwory

dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier

Kawa bananowa

Forma potrawy: Napoje

750 ml świeżo zaparzonej w ekspresie kawy
60 ml likieru Creme de Bananas
60 ml likieru Creme de Cacao
2 łyżki soku z cytryny
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki

Zupa dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Zupy

1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200 ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz

Zupa bananowa z mango

Forma potrawy: Zupy

3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100 g cebuli
20 g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100 g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych