MENU
ZWIŃ MENU

Czosnek w marynacie

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg czosnku
sól

Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe

Przyrządzanie

Czosnek podzielić na ząbki, obrać, sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie.

Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć.

Tak przetworzony czosnek jest lżej strawny i lepiej przyswajalny niż surowy, a także wydziela mniej intensywny zapach.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak po afgańsku

Forma potrawy: Dania na grilla

2 duże piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku 
opakowanie jogurtu naturalnego 
? łyżeczki soli 
? łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
sok i miąż z dużej cytryny

Sardynki w pieprzowej skórce

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól

Dip z kukurydzy i fety

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

kukurydza z puszki 1/2 puszki
feta 3/4 opakowania
czosnek zmiażdżony 1 średniej wielkości ząbek
pieprz biały do smaku

Żebroczka

Forma potrawy: Dania główne

2 kg ziemniaków
15 dag ryżu
0,5 l mleka
10 dag wędzonego boczku lub słoniny
ew. 20 dag gotowanego mięsa
15 dag cebuli
czosnek
majeranek
sól, pieprz
papryka w proszku (słodka, z niewielkim dodatkiem ostrej)
przyprawa do zup (w proszku)