Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki
Z umytych i osuszonych cukinii odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki centymetrowej grubości.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i razem z miąższem cukinii drobno pokroić. Dodać 2 łyżki melisy, ogórecznik, pokrojoną w paseczki szynkę i osączoną kukurydzę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowanym farszem napełnić łódeczki z cukinii, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem, skropić stopioną margaryną, przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Zapiekać 30–35 min. Gotowe danie posypać pozostałą melisą.
Podawać z bułką.
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
Forma potrawy: Dania na grilla
oscypek ( nie wędzony) 60 dag
cukinia 2 szt
tymianek 1 kubeczek
oliwki 10 dag
oliwa 4 łyżki płaskie
szczypiorek