MENU
ZWIŃ MENU

Chłodnik z truskawek i wiśni

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka

Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy

Przyrządzanie

Owoce należy przebrać i umyć.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, rozdrobnić i przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Wiśnie wydrylować i rozetrzeć z cukrem.

Rozmącić kefir, dodać śmietanę z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z przecierem truskawkowym i wiśniami.

Podawać na zimno z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta

Forma potrawy: Zupy

30 dag truskawek
25 dag wiśni
15 dag cukru

Jogurtowy napój truskawkowo-wiśniowy

Forma potrawy: Napoje

2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z wiśni

Chłodnik wieloowocowy

Forma potrawy: Zupy

20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwory

1 kg wiśni
1 kg cukru