MENU
ZWIŃ MENU

Chłodnik polski

Forma potrawy: Zupy

Składniki

2 buraki
2 jaja
resztki mięsa z drobiu
1 ogórek świeży
10 rzodkiewek
1 l kwaśnego mleka
zielenina
sól

Przyrządzanie

Buraki umyć, ugotować, obrać i dokładnie rozdrobnić na tarce. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę.

Mięso drobno posiekać. Ogórek umyć, obrać i pokroić w małe paseczki. Rzodkiewki opłukać i zetrzeć na tarce.

Do roztrzepanego mleka włożyć wszystkie składniki.

Dodać umytą i drobno posiekaną zieleninę.

Doprawić do smaku i podawać, oczywiście, zimny.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy

Forma potrawy: Zupy

35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
 
Do podania z:
grzanki

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Chłodnik z truskawek i wiśni

Forma potrawy: Zupy

35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka

Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy

Chłodnik wieloowocowy

Forma potrawy: Zupy

20 dag malin
10 dag truskawek
15 dag poziomek
10 dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy