Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1 kg świeżego sera owczego
500 g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz
Do podania:
chleb
Obraną i oczyszczoną dynię (cukinie) pokroić w cienkie plasterki, tak samo pokroić ziemniaki i włożyć do miski razem z pomidorami, mięta, solą, pieprzem, połową sera, odrobina oleju i 1/4 szklanki mąki.
Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowana tłuszczem. Posypać resztą sera i mąką. Wyrównać masę i polać śmietaną.
Piec godzinę w wysokiej temperaturze, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze przez godzinę w średniej temperaturze.
Podawać z chlebem.
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki