MENU
ZWIŃ MENU

Boureki

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1 kg świeżego sera owczego
500 g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz

Do podania:
chleb

Przyrządzanie

Obraną i oczyszczoną dynię (cukinie) pokroić w cienkie plasterki, tak samo pokroić ziemniaki i włożyć do miski razem z pomidorami, mięta, solą, pieprzem, połową sera, odrobina oleju i 1/4 szklanki mąki.

Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowana tłuszczem. Posypać resztą sera i mąką. Wyrównać masę i polać śmietaną.

Piec godzinę w wysokiej temperaturze, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze przez godzinę w średniej temperaturze.

Podawać z chlebem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwory

dynia
żurawina
cukier

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki