MENU
ZWIŃ MENU

Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przyrządzanie

Olej wymieszać z sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odłożyć 2 łyżki.

Grzyby umyć, posmarować miksturą przypraw i oleju.

Piec na grillu z każdej strony po 3 minuty.

Przed końcem smażenia, grzyby posmarować jeszcze raz olejem. Podawać z sosem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ostra zupa krewetkowa

Forma potrawy: Zupy

250 g krewetek
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej
2 listki limu (można pominąć)
3-4 małe boczniaki
2 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki soku z limu lub cytryny
mały kawałek imbiru (lub 1/2 łyżki utartego)
10 listków kolendry lub pietruszki
1 cebula dymka
2 czerwone papryczki chilli
1 szklanka mleka kokosowego
3 szklanki wody

Do przybrania:
listki świeżej kolendry lub pietruszki

Zupa z kurczaka z makaronem

Forma potrawy: Zupy

250 g piersi kurczaka
100 g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2 kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki

Zapiekanka z rybą

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny

Sałatka kukurydziana z tuńczykiem

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

 
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym