MENU
ZWIŃ MENU

Boczek nadziewany śliwkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, czas przygotowania: 45 min.

Składniki

300 g chudego wędzonego boczku
30 suszonych śliwek bez pestek
1 duże jabłko (antonówka)
3 łyżki calvadosu lub brandy
2 łyżki cukru
200 ml wody

Przyrządzanie

Boczek ochłodzić w lodówce, następnie pokroić na 15 cienkich plasterków. Każdy z plasterków przeciąć w poprzek na połowę.

Jabłko obrać, pokroić na części, wyjąć gniazdo nasienne. Kawałki jabłka włożyć do rondla, dodać wodę, rozgotować i odparować stale mieszając. Dodać cukier i calvados. Wymieszać na jednolitą masę, odparować tak, by powstał gęsty mus jabłkowy. Musem nadziać śliwki.

Wypełnione śliwki owinąć plasterkami boczku i przekłuć wykałaczkami.

Rulony boczku ułożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C podstawiając pod ruszt blachę, na którą będzie ściekał tłuszcz podczas pieczenia. Piec przez około 10 minut, aż boczek będzie złotobrązowy.

Po wyjęciu z pieca odstawić na 5 minut, ułożyć na tacy i podawać. Zamiast musu jabłkowego do nadziewania śliwek można użyć obranych ze skórki słodkich migdałów lub kawałkow banana polanych sklarowanym masłem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Dania na grilla

karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta

Boczek na ostro z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt

Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki

Boczek z grilla na ostro

Forma potrawy: Dania na grilla

kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz

Kurczak duszony ze śliwkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz

Do podania:
kasza perłowa