MENU
ZWIŃ MENU

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Dania na grilla, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta

Przyrządzanie

Karkówkę podzielić na plastry, tłuczemy. Z oliwy, przypraw i ziół przygotować bejcę.
 
Plastry mięsa smarować bejcą i odstawić na noc w chłodne miejsce.
 
Przygotować owoce: jabłka pokroić na cząstki, wiśnie wydrylować.
 
Boczek pokroić na plastry. Na plaster boczku nałożyć plaster mięsa, a na środku kawałek jabłka i wiśnie.
 
Zwinąć roladki i włożyć do liści kapusty. Grillować 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Boczek nadziewany śliwkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

300 g chudego wędzonego boczku
30 suszonych śliwek bez pestek
1 duże jabłko (antonówka)
3 łyżki calvadosu lub brandy
2 łyżki cukru
200 ml wody

Boczek na ostro z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt

Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki

Boczek z grilla na ostro

Forma potrawy: Dania na grilla

kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz

Boczek z imbirem z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

boczek surowy ze skórą 75 dkg
bulion drobiowy 1/2 litra
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 2 dkg
sos sojowy ciemny 70 ml
wino ryżowe lub białe wytrawne 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
anyż 1 gwiazdka
olej