MENU
ZWIŃ MENU

Biszkopt ze śmietaną i galaretką

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%

Przyrządzanie

Białka ubijamy dodajemy cukier i później żółtka. Dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem i kakaem. Delikatnie mieszamy dodając kilka kropel oleju.
 
Wylewamy na blachę i pieczemy. Temperatura 100 - 150 stopni, czas: aż placek wyrośnie. Rozpuszczamy galaretkę. Gdy będzie już tężała mieszamy ze śmietaną.
 
Gdy biszkopt przestygnie przecinamy go na trzy części. I przekładamy śmietaną z galaretką. Na wierzch polewa. Gotowe!

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bananowiec z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody

Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Desery

biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg tłustego sera białego
3 jaja
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5 dag masła
1 paczka galaretki
30 dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników