MENU
ZWIŃ MENU

Beza z mango

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 10, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki


białka z 7 jajek
250 g cukru
350 g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
 
Krem:
500 ml mleka
100 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30 ml brandy
sól

Przyrządzanie


Cukier wsypać do dużego, żeliwnego garnka. Postawić na małym ogniu, gotować stale mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złotobrązowy karmel. Przelać do formy w kształcie pierścienia. Formę przechylać tak, aby karmel pokrył dno i brzegi.
 
W dużej misce ubić białka. Gdy zacznie się tworzyć piana dodać ocet i ubijać dalej, dodając po łyżeczce cukier puder. Gdy piana będzie sztywna przełożyć do formy pokrytej karmelem.
 
Do dużego naczynia wlać wrzącą wodę na wysokość 2,5 cm. Do naczynia włożyć formę z pianą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
 
Piec aż beza "nadmie się" (około 15 minut) i nabierze złotego koloru. Zmniejszyć temp. piekarnika do 120°C i piec jeszcze około 25 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby beza stygła powoli. Ochłodzoną wstawić do lodówki na 3 godziny.
 
Przygotować krem: zagotować mleko z odrobiną soli i skórką cytrynową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę kukurydzianą i kartoflaną. Wymieszać i powoli wlewać gorące mleko ciągle mieszając. Krem przelać do garnka i trzymać na małym ogniu. Mieszać do czasu aż krem zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania).
 
Zdjąć z ognia, wlać brandy, wymieszać i ostudzić.
 
Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić na duże plastry. Beze wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Posypać karmelem z formy. Plastry mango włożyć do środka bezy i ułożyć dookoła. Oddzielnie podać krem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sorbet z mango

Forma potrawy: Desery, Drinki i koktajle alkoholowe

60 dag mango (2 owoce)
100 ml  Campari (10 łyżek)
60 ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej

Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy

Egipski koktajl z mango

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy

Chutney z mango

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100 ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25 g siekanych migdałów
200 g brązowego cukru
100 g rodzynek
sól do smaku

Mango daiquiri

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60 g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod