Zobacz wszystkie przepisy z pieprzem
Pomidorki faszerowane kozim serem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
16 pomidorków koktajlowych
150 g koziego sera do smarowania
lub twaróg + łyżka śmietany 18%
3 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki posiekanej bazylii
świeżo zmielony pieprz
Grzyby duszone zapiekane z kartoflami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
300 g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
2 avocado
100 ml wywaru mięsnego
1 łyżeczka żelatyny
80 ml śmietanki kremowej
sok z 1 cytryny
4 duże krewetki
sól, pieprz
Do przybrania:
zielona pietruszka, koperek
Sałatka wiosenna do mięs i ryb
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany
Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Zapiekane
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
150 g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg średniej cukinii
250 g mąki
250 ml wody
125 ml oleju
1 jajo
sól, pieprz