Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
2 kurze jaja lub więcej
duża cebula
nać szypiorku
sól kuchenna
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana
Do podania z:
chlebem
lub grzankami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
15 dag papryki
15 dag selera
5 dag cebuli
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
50 dag śledzi
100 ml oliwy
natka pietruszki
15 dag papryki
15 dag pomidorów
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól