Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana
Do podania:
chlebek lub bułki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
wędlina/kiełbasa
pomidor
ser żółty
chleb
masło
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
50g masła
2 łyżki mleka
6 jajek, roztrzepanych
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki estragonu posiekanego lub 1 łyżka suszonego
225g obranych krewetek
Do przybrania:
8 krewetek całych, gotowanych
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
2 jaja
pół szklanki mleka
2 łyżki oleju
6 pomidorów
2 łyżki oleju (ponownie)
mąka
bułka tarta
masło
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni