Zobacz wszystkie przepisy z jabłkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
20 dag buraków
10 dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól
Sałatka wiosenna do mięs i ryb
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski
Do przybrania:
4 korniszony
Śledź w śmietanie po kaszubsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula