MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z mlekiem

Składnik mleko został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis

Pomidory panierowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

2 jaja
pół szklanki mleka
2 łyżki oleju
6 pomidorów
2 łyżki oleju (ponownie)
mąka
bułka tarta
masło

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis

Szpinak z żółtym serem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis

Pomidory w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis

Pomidory smażone w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
 
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis

Słone paluszki z kminkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis

Grzyby panierowane

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

15 dag grzybów suszonych (lub 50 dag świeżych)
5 dag mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
7 dag bułki tartej
1/4 szklanki oleju
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z mleka » zobacz przepis