MENU
ZWIŃ MENU

Bób z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje

 
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
 

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis

Cebule nadziewane pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy

 
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
 

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis

Krewetki w śmietanie i majonezie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje


mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis

Feta w czosnku i parmezanie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy


ser feta
ząbki czosnku (1 na 100g fety)
parmezan (tyle ile fety)
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel oliwy (niekoniecznie)

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

 
Ciasto półkruche:
400 g mąki
200 g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
 
Farsz:
300 g pieczonego kurczaka
100 g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25 ml białego wina
sól, pieprz, estragon
 

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, Śniadania

 
650 g wątróbek drobiowych
300 g wieprzowiny
350 g cielęciny
5 jaj
200 g słoniny
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150 ml porto
50 ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
 

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej

Przekąski lub przystawki » zobacz przepis