Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 18 sztuk:
25 dag żurawiny
15 dag cukru pudru
15 dag mąki razowej i 25 dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25 dag brązowego cukru
2 jajka
450 ml naturalnego jogurtu
10 dag masła
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania
Forma potrawy: Desery
30 dag żurawin
20 dag dżemu truskawkowego
4 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
Forma potrawy: Napoje
1 litr wody
20 dag żurawin
15 dag cukru
lód (mozna też bez)
Dynia w przecierze żurawinowym
Forma potrawy: Przetwory
dynia
żurawina
cukier
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
50 ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej z Miętą
połowa świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120 ml soku żurawinowego
Forma potrawy: Przetwory