MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wiśnie został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Placek biszkoptowy z owocami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia

Inne:
700 g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania

potrawa z wiśni » zobacz przepis

Tutti-frutti

Forma potrawy: Desery

2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki

potrawa z wiśni » zobacz przepis

Grejpfrut Imbirowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

2 grejpfruty
2 łyżki wina imbirowego
2 łyżki brunatnego cukru
4 kandyzowane wiśnie, przekrojone na połówki

potrawa z wiśni » zobacz przepis

Ananasy w karmelu

Forma potrawy: Desery

350g ananasa w plastrach, w naturalnym soku (z puszki)
175g cukru granulowanego
około 12 koktailowych wiśni

potrawa z wiśni » zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

potrawa z wiśni » zobacz przepis

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Desery

60 dag żurawin
15 dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10 dag konfitur z wiśni do przybrania
20 dag bitej śmietany do przybrania

potrawa z wiśni » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

potrawa z wiśni » zobacz przepis

Boczek nadziewany karkówką z tymiankiem

Forma potrawy: Dania na grilla

karkówka bez kości 60 dag
boczek wędzony 15 dag
liście kapusty włoskiej 20 szt
jabłko 1 szt
wiśnie drylowane 20 dag

Bejca
olej 5 łyżek
majeranek 1/2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
tymianek 1 szczypta

potrawa z wiśni » zobacz przepis