MENU
ZWIŃ MENU
Składnik śliwki został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Gulasz po bieszczadzku

Forma potrawy: Dania główne

75 dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25 dag cebuli
15 dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3 dag oleju
4 dag masła
3 dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa

potrawa z śliwek » zobacz przepis

Schab marynowany

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg schabu środkowego bez kości
1/4 l octu winnego
4 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna kolendry
4 ziarna jałowca
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka estragonu
2 łyżeczki soli
40 g masła lub margaryny
250 g śliwek suszonych bez pestek
1/4 l białego wytrawnego wina
1 kg kwaskowatych jabłek

potrawa z śliwek » zobacz przepis

Placek biszkoptowy z owocami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia

Inne:
700 g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania

potrawa z śliwek » zobacz przepis

Murzynek z owocami

Forma potrawy: Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4 kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

potrawa z śliwek » zobacz przepis

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatki

1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz

potrawa z śliwek » zobacz przepis

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwory

śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży

potrawa z śliwek » zobacz przepis

Bigos z grzybami i owocami

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1 kg kapusty zwykłej
0,5 kg chudej wołowiny
0,5 kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10 dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10 dag małych suszonych śliwek
 
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
 
 

potrawa z śliwek » zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupy

50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki

potrawa z śliwek » zobacz przepis