MENU
ZWIŃ MENU
Składnik pomarańcza został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Desery

225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Chrupiący jogurt

Forma potrawy: Desery

600ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
4 łyżki wysuszonego i przypieczonego orzecha kokosowego
2 jabłka deserowe
2 łyżki rodzynek
otarta skóra i sok z 1 pomarańczy

Do przybrania:
trochę opieczonego orzecha kokosowego

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Desery

biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Skorpion

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

4/10 białego rumu
1/10 koniaku
4/10 soku pomarańczowego
1/10 amaretto

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Carlton

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

4/10 szkockiej whisky
3/10 cointreau
3/10 soku pomarańczowego
1 łyżka świeżo wyciskanego soku z cytryny
po wisience koktajlowej do dekoracji

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

potrawa z pomarańczy » zobacz przepis