Forma potrawy: Napoje, Przetwory
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
Forma potrawy: Przetwory
2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku
Forma potrawy: Przetwory
2 kg gruszek twardych i mało dojrzałych
goździki
5 dag korzenia imbiru świeżego
kawałek laski cynamonu (ok. 10 cm)
750-800 ml ( 3 szklanki) octu winnego białego
750-800 ml wody
50 dag cukru
skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paski
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
Forma potrawy: Desery
20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
250 suszonych kalifornijskich śliwek
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu cayenne
375 ml. czerwonego wina
1/2 kg poćwiartowanych soczystych gruszek
4-6 łyżek octu
3-4 łyzki cukru
sól
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40 dag gruszek z syropu
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
Forma potrawy: Ciasta
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku