MENU
ZWIŃ MENU
Składnik śmietana został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Mleczko truskawkowo-poziomkowe

Forma potrawy: Desery

2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10 dag truskawek
10 dag poziomek
4 jajka
6 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag masła do formy

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Surówka marchewkowo-chrzanowa

Forma potrawy: Sałatki

40 dag marchewki
100 ml śmietany
15 dag jabłek
4 dag chrzanu
zielenina
sól
sok z cytryny

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Parówki po dyrektorsku

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

40 dag parówek cienkich
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
15 dag pomidorów
150 ml śmietany
4 dag tłuszczu
sól, pieprz
papryka

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Kawowy deser

Forma potrawy: Ciasta, Desery

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150 g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa

Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350 ml śmietany kremówki

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Sałatka z kurczaka w ananasie

Forma potrawy: Sałatki

1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50 g orzechów włoskich
1 brzoskwinia

Sos:
250 g majonezu
250 ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz

potrawa z śmietany » zobacz przepis