MENU
ZWIŃ MENU
Składnik śmietana został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Naleśniki z serkiem ziołowym

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania

Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól

Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Aleksander

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

30 ml koniaku lub brandy
30 ml likieru kakaowego
30 ml śmietanki
gałka muszkatołowa
4 kostki lodu

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Magnolia blossom

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

15 ml śmietanki
25 ml ginu
2 krople grenadiny
3 kostki lodu
10 ml soku cytrynowego

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Krem Imbirowy

Forma potrawy: Desery

300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
150ml zielonego wina imbirowego
sok 1 1/2 cytryny
1 owoc kiwi

Do podania opcjonalnie:
biszkopciki

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Twarogowo-brzoskwiniowy deser

Forma potrawy: Desery

20 dag twarogu trzykrotnie mielonego
4 połówki brzoskwiń świeżych lub z syropu/puszki
2 łyżki miodu
4 łyżki smietanki 18-procentowej
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki likieru jajecznego Advocaat

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Kutia

Forma potrawy: Dania główne

100 ml. - słodkiej śmietanki
10 dag - miodu
20 dag bakalii - ew. cukier puder do smaku
pół laski wanilii
15 dag - zmielonej pszenicy

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Sos chrzanowy z marchewką

Forma potrawy: Sosy

5 dag korzenia chrzanu
1 marchewka
5 dag śmietany
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól

potrawa z śmietany » zobacz przepis

Wielkanocny żurek

Forma potrawy: Zupy

1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek
sól, pieprz
30 dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)
 

potrawa z śmietany » zobacz przepis