Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka pietruszki
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 cukinie
2 ząbki czosnku
40 dag sera pleśniowego
1 pęczek świeżej bazylii (ewentualnie 1 łyżka suszonej)
sól
pieprz
1 łyżka oleju sojowego
Forma potrawy: Sałatki
1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5 dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny