MENU
ZWIŃ MENU
Składnik margaryna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasta

75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy

potrawa z margaryny » zobacz przepis

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
 

potrawa z margaryny » zobacz przepis

Muffiny z malinami

Forma potrawy: Ciasta

 
200 g margaryny
210 g cukru
2 jajka
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
 
Nadzienie:
400 ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
 
Kruszonka:
60 g mąki
4 łyżki cukru
50 g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
 

potrawa z margaryny » zobacz przepis

Placek ze śliwkami (nr 2)

Forma potrawy: Ciasta

1 kg śliwek
38 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
13 dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli

potrawa z margaryny » zobacz przepis

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy

Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny

potrawa z margaryny » zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

potrawa z margaryny » zobacz przepis

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody

Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru

potrawa z margaryny » zobacz przepis

Szarlotka z bitą śmietaną

Forma potrawy: Ciasta

1,5 kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder

potrawa z margaryny » zobacz przepis