MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wołowina został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Dania główne

0,75 kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Zrazy wołowe po hultajsku

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
10 dag parówek cienkich
4 dag chrzanu
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny

Do podania:
ryż

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Wołowina hu-hu

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
15 dag cebuli
2 grzyby suszone
sól, pieprz
ziele angielskie
curry
musztarda
papryka mielona
czosnek
sherry do smaku

Do podania:
ziemniaki
sałata

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Tournedos z polędwicy wołowej

Forma potrawy: Dania główne

50 dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Wołowina z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

800 g wołowiny na pieczeń
100 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250 g pomidorów
100 g oliwek zielonych
100 g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250 ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Dania główne

1200 g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10 dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Klasztorna pieczeń wołowa

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
ryż

potrawa z wołowiny » zobacz przepis