Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka
Do podania:
sałata
lub surówka
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
Pasta z makreli i białego sera
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
1 makrela wędzona
kostka białego półtłustego sera
łyżeczka masła
sól, pieprz
trochę papryki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
Kanapki glazurowane z musem z łososia
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje
120g ziemniaków puree w proszku
200g sardynek w pomidorowym sosie
4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól czosnkowa
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
cząstki pomidorów
przepołowione plasterki cytryny
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania
Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
2 jajka
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 kromki chleba bez skórki
olej do smażenia
Do podania:
16 plastrów kiełbasy czosnkowej
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 ogrzane rogaliki croissant